-Com ho ha pogut fer això aquest infant? Va demanar un adult que passava per allà.
Era realment impossible que ho fes. Ningú ho havia mai aconseguit.
I mentre aquell adult es gratava el cap i el movia de banda a banda com un diapasó sense trobar cap explicació lògica, la resposta al misteri va arribar. Una persona que era allà aprop li va dir.
-Jo ho he vist tot, estava assegut allà tota l’estona i ho he vist perfectament.
-Ah sí? Per favor me digui com ha succeït, no puc esperar més a saber-ho.
-Idò, molt fàcil, aquell infant ho ha fet possible perquè no hi havia ningú al seu costat que li digués que allò que estava intentant era impossible. I per això ho ha fet.
I així amb aquesta petita història que a jo m’encanta, és com direm adeu al 2020. Pensant en rompre les estadísitiques per encarar un 2021 sense pensaments ni llenguatges limitants i amb una gran dosi de pensament crític. Si un mira a internet el món dels blocs comprova amb poc optimisme que els nous projectes no solen durar més d’un any de vida i són només un petit nombre els que superen el primer any d’existència amb certa dignitat i contingut. Cosa semblant ens passa a molts altres àmbits personals i professionals. Record a les universitats per les quals he tingut la sort de passar com de plenes eren les aules dels primers cursos. Carregades d’afluència d’alumnes i d’il·lusió al primer any i tot just acabat al segon any en seguirien només al 50% o menys.
El projecte de MiniPolítica va néixer al 2019, ha superat ja la barrera del segon any i ha romput per tant la barrera de les estadístiques. També és cert que no tots els objectius que m’havia fitxat per aquest any, ha sigut possible assolir-los. Aquest atípic 2020 amb la pandèmia sanitària sí ha donat per reflectir sobre el paper de l’educació i el que esperem d’ella i quines competències haurien d’assolir els infants (aquí). Alguna cosa moltes coses han de canviar si volem enfrontar el 2021 no per tornar a la vella normalitat sinó per construir-ne una de nova. I per això no ens valen les velles i actuals habilitats.
En aquest sentit, al 2016, un informe del Fòrum Econòmic Mundial (WEF) va predir que la resolució de problemes complexos, el pensament crític i la creativitat serien les 3 habilitats principals per al 2020.
Hem arribat a les portes del 2021 i el món s’enfronta a un problema complex que requereix pensament crític i creativitat per adaptar-se. Les organitzacions dels sectors públic i privat han de centrar-se en donar suport a la creativitat i la innovació dels empresaris, les pimes i les grans corporacions per aprofitar a l’màxim el nostre impuls cap a un món millor. I aquí l’escola, l’administració educativa té un paper clau a jugar.
A 2020 també he dedicat un poc de temps a parlar de la nova màquina moderna inventada fa només 530 anys (aquí).
Lògicament el confinament ens ha passat factura física, psíquica i social de les quals desconeixem encara la magnitud i profunditat de les ferides. Comparant-nos amb els països del nostre entorn, Espanya amb els infants ha sigut extremadament dura amb les mesures presses pels poders públics. És clar que estàvem (i seguim) davant una malaltia nova sense precedents i totes les mesures que es prenien foren amb la millor de les intencions de protegir la salut col·lectiva i al mateix temps cuidar del sistema sanitari per a que ens pugui cuidar. Però amb dades objectives els infants ho van patir molt i aquí toca parlar de les desigualtats i podríem entrar algun dia en una profunda anàlisi de classe. Com a nota per llevar un poc de ferro i no sé si per riure o plorar, dir que un cop vàren reobrir els parcs infantils els hi vaig dedicar fins i tot una carta d’amor.
Però el 2020 també ha deixat coses bones a MiniPolítica, per exemple un reconeixment del qual me sent mot orgullós. L’Ajuntament de Palma va premiar l’Associació de la qual form part amb el guardó Rosa Bueno 2020 a la pariticipació infantil per un projecte que vaig dissenyar.
I parlant de la meva administració més propera, enguany davant la situació sanitària que ha fet inviable la colcada dels Reis Macs, l’Ajuntament de Palma per primera vegada ha dirigit una carta als infants, molt original i que als meus fills els va encantar. Acabem així l’any amb aquest petit gest que tal vegada pot significar un punt i seguit en la manera en que les administracions es comuniquen amb els ciutadans més petits i a partir d’ara se’ls tengui més presents.
Aquest és el meu desig, el desig de MiniPolítica pel 2021 és que els infants estiguin més presents en la política. Estic conveçut a la política li aniria molt millor i molt bé que sel’s escoltés més. Quan m’he referit a que per construir la nova normalitat és imprescindible la creativitat i el canvi de perspectives, aquí, els infants ens poden donar lliçons als adults.
El món, la ciutat, els espais que imaginen els infants són molt millors per a tothom, no exclouen a ningú. La societat i el món que imagin alguns adults malauradament no són aixi.
Feliç i divertit 2021!