Un dels meus llocs màgics

Hi ha llocs màgics a totes les ciutats, llocs sagrats que no són temples però quasi.

Són llocs on tenen cabuda grans i petits. També fins i tot pobres i princeses. Aquests llocs tenen en comú una olor familiar, tan agradable i al mateix temps difícil de descriure entre xocolata i cafè . Del que estic parlant són llocs que a un personalment li agradaria fossin secrets i només fossin coneguts per ell. Podrien ser com una segona llar, on s’entra per una espècia de porta secreta o una cova al més pur estil Batman.

En aquests llocs, tot està escrit i per escriure. És on un pot desaparèixer i elevar-se fins a l’infinit o més enllà.

Com ja us haureu pogut imaginar, un d’aquests llocs sense cap dubte per a jo (i ara també pels meus fills) són les biblioteques públiques.

A la nostra Ciutat no tots els barris tenen una biblioteca com tampoc totes les escoles en tenen una. Ara es treballa molt per projectes i això s’ha assimilat com treballar sense llibres. Jo crec és un error, en tot cas seran els alumnes qui no empren en teoria “tans llibres” per assolir uns objectius o coneixements, però no és del tot correcte dir “sense llibres”. Res a dir sobre l’aspecte metodològic, però un sol llibre, una sola lectura pot provocar fins i tot emprendre el més llarg i difícil dels viatges, o un projecte tan gran com construir una Catedral o una nova Ciutat.

Després a l’altre extrem tenim cursos amb gairebé més assignatures que llibres. I, això no ajuda massa a l’hora d’aprendre en un sentit més holístic. Ja hi ha Comunitats que han decidit replantejar-se tan elevat nombre d’assignatures que s’han de cursar en un determinat cicle, veurem si això ajuda.

Sigui com sigui , no vull perdre el fil, això anava de llibres i llocs màgics com les nostres biblioteques, les públiques, les de tots! Les hem de reivindicar i també cuidar.

Demà, dia 24 d’octubre es celebra el dia de les biblioteques. I la nota curiosa, és que es va triar el 24 d’octubre en record de la destrucció de la Biblioteca Nacional i Universitària de Bòsnia i Hercegovina, anomenada també Vijećnica, que significa ajuntament, per ser la primera funció que va complir aquell edifici, va ser incendiada una nit d’estiu de 1992 durant la guerra dels Balcans i tot el seu patrimoni va ser reduït a cendres. Que aquesta història tan trista no es repeteixi més que en els llibre d’història.

Per acabar, aquí teniu una versió del violoncel·lista croat Hauser, amb l’Orquestra Filharmònica de Zagreb.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *